Ще има ли пътна карта за минимални доходи?

Инструмент може да оценява социалното развитие на всяка страна в ЕС

Изработването на пътна карта за минимални доходи е идея на европейската мрежа „Антибедност” в Брюксел, в която се включва и България. Инициативата беше обявена за първи път в Благоевград и е подкрепяна от Еврокомисаря за заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен, както и от Министерството на труда и социалната политика у нас.

Зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова определи този инструмент като особено важен като европейска инициатива, който обаче ще бъде критично важен за България. „Когато в Европа говорим за доходи, труд и бедност, трябва да се обединим, да покажем, че работим за социална справедливост и социални права“, подчерта тя.

Над 1,5 млрд. души на планетата живеят в крайна бедност, а 1,2 млрд. нямат средства дори за храна. „ Затова само думи не стигат, а са необходими преди всичко дела“, призова д-р Петрова. Тя настоя, че е важно заедно страните в ЕС да поставят като приоритет въпроса за бедността на всички хора, защото тя няма цвят.

„Само обединени ще постигнем висок жизнен стандарт, от което хората се нуждаят”, допълни заместник-министърът.

Проектът за пътна карта за адекватни минимални доходи няма да стане готов веднага, подчертаха и другите участници във форума. Според тях обаче, само с подобен инструмент ще може на европейско ниво да се прави мониторинг на всяка страна за нейното социално развитие.