Обсъждат на високо ниво европейското финансиране на крайбрежни проекти

Форума откри кметът Димитър Николов

В бургаския експо център "Флора" днес се провежда граждански диалог, подкрепен от Европейския комитет на регионите. В него участват местни, национални и европейски участници, които обсъждат различни аспекти на процеса за развитие на морската политика, по-специално тази в Черноморския регион.

Форума откри кметът Димитър Николов.

"Поставихме началото на поредица от събития, посветени на Европейския морски ден, на който Бургас е домакин в рамките на българското Европредседателство. Днешният форум е полезна възможност да обсъдим как ние, хората от черноморския регион, с инструментите на европейската солидарност през следващите години можем да повлияем благотворно на неговото развитие чрез интелигентна икономика, как да съхраним и умножим природните ресурси на нашето море", каза той. 

Като лектори във форума се включиха г-н Кристоф Клержо и г-жа Таня Христова (кмет на Габрово) от името на Комитета на регионите, които представиха възможностите за интелигентно финансиране на крайбрежни проекти, бургаският зам.-кмет по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, както и Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Като модератор се изяви социалният антрополог Харалан Александров, а събитието уважиха с присъствието си областният управител Вълчо Чолаков, представители на националните и местни органи на властта, неправителствени организации и предприемачи от морския бранш.