Правят мониторинг за рискови зони с кърлежи в градската среда

В него могат да се включат гражданите като посочват обекти или територии

Община Стара Загора продължава борбата с кърлежите в градската среда. За целта се организира мониторинг на рисковите зони. В него могат да се включат гражданите като посочват обекти или територии, в които са установили наличие на опасните акари. Те могат да подават сигнали на горещия телефон 0800 157 37. При необходимост ще бъде организирано ново пръскане на тревните площи срещу паразити.

През последните седмици валежите зачестиха, а това доведе до ускорено развитие на тревистата растителност. Влагата и обилната трева допринасят за развитието и разпространението на кърлежите, които обитават места с висока влажност, сянка и топлина.

Община Стара Загора извърши първата обработка срещу кърлежи в областния град по следния график:

На 25.04.2018 г. са обработени паркове и детски площадки в АБ ”К.Ганчев”,  АБ „Запад“, АБ „Център“.

На 26.04.2018 г. са обработени паркове и детски площадки в АБ ”Зора”, АБ ”Железник”,  АБ „Изток”.

На 27.04.2018 г. са обработени улици в АБ ”Лозенец”.

На 28.04.2018 г. са обработени детски градини, детски ясли и социални домове.

След обработките, Районната здравна инспекция - Стара Загора извърши мониторинг за ефикасност на дезакаризацията. Проверката на инспекторите установи, че няма кърлежи в обработените терени.

Извършената от Община Стара Загора справка в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ показа, че постъпилите с оплаквания за ухапване от кърлежи пациенти, са пребивавали в малките населени места в общината.