Българите в Косово искат да бъдат признати за малцинство

Свят

30-05-2018, 13:31

Снимка:

http://andrey-kovatchev.eu/

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Около 500 души с петиция до парламента

Българите, които живеят в Косово, искат да бъдат признати официално за малцинство. Те са подписали петиция, която е била представена на местните власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора". Очаква се скоро парламентът на страната да разгледа искането и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите официално признати. Това съобщиха от пресцентъра на евродепутата Андрей Ковачев, който се е срещнал с премиера на страната Рамуш Харадинай и с председателя на парламента Кадри Весели.
Според Ковачев това е историческо събитие, тъй като "с десетилетия, ако не със столетия, тези хора не са имали възможност да се самоопределят свободно". Ако се стигне до признаване на българското малцинство, тогава хората ще могат да кандидатстват и за българско гражданство, уточни евродепутатът. Около 500 българи живеят в Косово.
"Официалният статут дава също и много други права като право на медии, на обучение на собствен език, политическо представителство в парламента, включително в съответните държавни органи, но това вече зависи от самата активност на нашите представители там", допълни Ковачев.