„Монтесори-открити врата” събра специалисти в „Северен”

Мисия Пловдив

30-05-2018, 14:03

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Районният кмет се включи в дискусията и поиска да бъде откроена практическата полза от прилагането на новаторски модели на работа

Мащабно за района начинание  – „Монтесори – открити врата” проведоха в „Северен”. Събитието, което събра педагогически специалисти с афинитет към новаторските подходи в работата с деца, бе открито лично от кмета Ральо Ралев. Заедно с него гости на проявата бяха Л. Кътова и К. Георгиев – зам.-кметове, Н. Нончева-гл.експерт „Образование и култура”, както и директорите и главните учители в детските градини на района.

С. Чуканов, обучител на учителите по Монтесори педагогика, въведе присъстващите в същината на проекта, като очерта неговите водещи черти: отлична материална обезпеченост, обучени учители, деца, които възрастните подкрепят по пътя на тяхното развитие. Посещението в двете експериментални групи разкри изключителното многообразие от материали и дейностите с тях, които съвсем малките възпитаници на градината демонстрираха с усмивки и самочувствие. Всяко дете самостоятелно направи избор на материал, с който да работи, а след това въвлече в своята игра и гостите, които с удоволствие се включиха в интересните ситуации, развиващи и фината моторика, и съобразителността, и търпението. Голяма изненада и позитивни емоции предизвика посещението на зеленчуковата градина, поддържана от децата, която е естествено продължение на заниманията по направление „Космос”. В нея под грижите на децата вече са израснали домати,  тиквички, краставици – всички по-високи от малките градинари. Грижата за живото, наблюдението как то расте и съзрява, ежедневното почистване и поливане на почвата е едно от най-любимите занимания на малчуганите. Сред зеления декор на градинката малки артисти изпълниха народен танц, след което гостите поведоха разговор за същината на подходите към децата и тяхното образование в детската градина.

Районният кмет се включи в дискусията и поиска да бъде откроена практическата полза от прилагането на новаторски модели на работа. Директорът на детското заведение Н. Дервенска заяви убедено, че Монтесори педагогиката трансформира мисленето и отношението на педагозите към цялостния образователен процес с децата, че позитивните резултати от почти едногодишния труд са зрими и за педагозите, и за родителската общественост, която единодушно подкрепя модела на работа. И новоприетите бъдещи възпитаници на ДГ „Марица” ще имат възможност да се обучават по метода на Мария Монтесори, за което педагогическият екип е подготвен отлично, а материалната база е наистина впечатляваща.

За район „Северен” успешното реализиране на проект „Монтесори”, стартирал в ДГ „Марица” от началото на 2017/2018 учебна година,  е от изключителна важност като значим общински проект, защото отговаря на изразените очаквания на родителската общественост. Доказателства за позитивни промени в живота на децата от двете групи на градината, където се осъществява Монтесори педагогика, са налице през цялата година, както твърдят и педагозите, и Надежда Дервенска, директор на детското заведение.