Вежди Рашидов за акад. Светлин Русев: Изпращаме една цяла епоха

Общество

30-05-2018, 16:25

Снимка:

Facebook

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сбогуваме се с големия Светлин Русев

Последно сбогом с акад. Светлин Русев

Няма негова творба без послание, спомня си ученикът му Жорж Так

„Изпращаме една цяла епоха“, това сподели бившият министър на културата Вежди Рашидов на поклонението на Светлин Русев.

„Той беше мой приятел, доколкото големият творец може да бъде приятел на малкия. Той е велик човек, приятелството го разбираше като въздуха“, спомня си Рашидов.

В картините на акад. Светлин Русев човекът е с главно „Ч”, а болката, страданието към обществото е видно и отразено във всяко едно негово произведение. Това каза пред „България утре“ за своя преподавател художникът Жорж Так.

„Дейността на всеки художник е едно отражение на социалната реалност, а той беше изключително чувствителен. Не демонстрираше, а преживяваше своята мисия. Погледнете неговите картини и ще видите, че няма случайно нарисувана без послание.“, сподели още Так.

„Той беше човек, независимо с какво се занимава – дали ще рисува, дали ще стенописва, дали ще обучава, или пък ще пише, той го правеше по един уникален начин без аналог в нашата култура и изкуство.“, споделя ученикът му.

Той е категоричен и че Светлин Русев ще остане като едно явление, защото малко са фигурите, които имат неговия мащаб като изразяване, поведение, социално присъствие.

Поклонението пред Русев бе в централното фоайе на Националната галерия – „Квадрат 500“. Самият творец има огромен принос за неговото създаване.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"