След срещата Борисов-Путин: „Турски поток“ ще стига до България

Политика

30-05-2018, 18:32

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Русия е готова да участва в изграждането на АЕЦ „Белене“

Второто разклонение на „Турски поток“ ще стигне до България – това стана ясно на пресконференция на премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин след срещата им в Москва.

„Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „Турски поток“ за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите.“, съобщи Борисов.

По думите му по тази начин страната ни ще може да транзитира газ към Европа.

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през "Турски поток" – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб.“, обясни Борисов.

По думите му това е справедливо и правилно решение за България, а целта е да не изпаднем от газопреносната геополитическа мрежа.

Премиерът съобщи и че ЕК подкрепя този проект.

Владимир Путин добави, че вече се работи в практически план с Турция и България за това руски газ да се пренася  към Европа през нашата територия. Той обяви и че Москва е готова да се върне към участие в проекта АЕЦ „Белене“ на пазарна пазарен принцип.

Сред другите теми, които двамата лидери обсъдиха, са  Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия.