Откриват детски шахматен турнир „Рицарят на бялата дама“

Спорт

31-05-2018, 11:03

Снимка:

фондация “Пловдив 2019”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В рамките на състезанието ще бъдат връчени и наградите на призьорите от 13-те училища в града взели участие в провелия се по-рано конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен"

Шахматен турнир „Рицарят на бялата дама“ ще се проведе в Цар Симеоновата градина на 2 юни (събота) от 8.30 до 14.00 часа. В турнира ще се състезават повече от 130 деца от шахматните клубове и училищата в града между 6 и 12 годишна възраст. Състезанието ще се проведе в четири възрастови групи  5 - 6, 7 - 8, 9 - 10 и 11 - 12 години и шест кръга, всеки по 30 минути. То се реализира като част от програмата на „Пловдив 2019“.

Идеята на организаторите от Народно читалище „Петко Мандажиев-1928“, с. Момино село, СНЦ „Заедно за личностно развитие“  и „Шахматен клуб Пловдив“ е чрез интересни и забавни занимания да възпитават рицарски добродетели у децата. За целта са избрали поредица от събития, с които да насърчат най-малките за повече познания и игри в парка. По време на турнирът ще бъдат прожектирани и трите серии на популярния от миналото български детски филм "Рицарят на бялата дама". За родителите е предвидена специална лекция за историята на рицарите и кръстоносните походи.

В рамките на състезанието ще бъдат връчени и наградите на призьорите от 13-те училища в града взели участие в провелия се по-рано конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен". Подаръци и грамоти на малчуганите ще връчват Габриела Топалова - Мис България || 2017  и рицар в бойни доспехи.  

Организаторите и спонсорите са предвидили големи награди за победителите и в шахматната надпревара  -  едноседмична почивка на море за дете и родител, едногодишни езикови курсове, уроци по танци и шахмат, много книги и медали.

Проектът е част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019” в рамките на „Читалища – общностно участие и иновации“Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"