Неявяване на подсъдим отложи дело срещу трима души, обвинени за престъпление по служба

За неправомерно придобиване на имущество от държавата и от Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД

Окръжен съд - Добрич отложи наказателно дело заради неявяване на един от тримата подсъдими. Отложени бяха насрочените за днес и утре 2 поредни заседания за изслушване на заключителните пледоарии на страните по делото, водено срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Костадинов - бивш началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич.

         Срещу тримата са повдигнати обвинения за престъпления по служба с цел облага. Обвинението твърди, че нарушенията са извършени при сделки с недвижими имоти, които са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата и от Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД, от което са настъпили значителни имуществени вреди за държавата и за дружеството. Според обвинителния акт деянията са извършени от края на 2006г. до началото на 2008г. при условията на продължавано престъпление.

         Причина за отлагане на делото стана подсъдимият Костадинов, който не се яви в съдебната зала. Неговият адвокат обясни, че отсъствието се дължи на влошеното здравословно състояние на мъжа и представи медицински документи, според които той е лекуван в болнично заведение, след което му е предписано 30-дневно домашно лечение.

         Съдебният състав установи, че в представената медицинска документация не е отбелязано, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред органите на съдебната власт, каквото е задължителното изискване. Съдът прие, че подсъдимият става причина за отлагане на заседанието без да са налице уважителни причини за това и му наложи глоба от 200 лева. Със същата сума беше санкциониран и адвокат по делото, който също без уважителни причини не се яви в съдебната зала.

         Наказателното производство ще продължи на 17 и 18 септември, от 9.30 часа.