За година и половина-Хванаха над 675 000 контрабандни детски стоки

Крими

31-05-2018, 15:08

Снимка:

Агенция "Митници"

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Подмамват хлапетата с популярни анимационни герои, под опаковките евтини стоки

Над 675 000 детски артикули, сред които играчки, дрехи и други, са задържали митническите служители през последните 18 месеца, съобщиха от Агенция "Митници".
При 68% от артикулите основанието за задържане е нарушение на нормативната база, свързана със защитата на правата по интелектуална собственост. В останалите 32% от случаите става дума за контрабандни стоки, които не са били декларирани.
Сред задържаните стоки най-много са детските играчки - близо 340 000 артикули, за 94% от които фирмите, притежатели на търговски марки, са заявили, че са фалшиви. На второ място в задържаните детски стоки е групата на дрешките и други текстилни изделия - близо 87 000 броя, от които 82% са били фалшиви.
Най-често митническите служители задържат имитации на популярни играчки - детски мобилни телефони, конструктори, фигурки, кукли и други. Често задържана стока са и комплектите от тениска и къси панталонки, които имитират екипите на известни световни играчи.
Друга тенденция е върху всякакви стоки, включително текстилни кърпи, лампи, обувки, палатки, опаковки за бонбони, канцеларски материали и ученически пособия за малките класове и други, да се поставят образите на популярни анимационни герои. По този начин се цели детето да бъде привлечено от точно от тези продукти, а не от по-евтините алтернативи без илюстрации.
Задържаните детски фалшиви стоки пристигат предимно от Китай и Турция.