Зидан остана велик и в напускането на Реал

Спорт

31-05-2018, 16:20

Снимка:

btv

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зидан: Реал ми даде всичко

Зидан:Можем да спечелим Шампионската лига

Зизу избра изключително точен момент да подаде оставка и показа класа

Зидан остана велик и в напускането на Реал.Той избра изключително точен момент да подаде оставка и показа класа.


Зизу има блага физиономия. Дори леко меланхолична. Но притежава не твърд,а железен характер. Той е от тези хора, които като решат нещо го правят.


В действията му няма нищо изненадващо и шокиращо. Достатъчно е прозорлив да е наясно, че Роналдо, Бейл, Бензема, Рамос, Марсело и компания няма как да бъдат мотивирани повече след спечелването на три поредни купи на Шампионската лига под негово ръководство.


И трябва още нещо дебело да се подчертае. Зидан показа за сетен път,че френските футболисти и треньори имат класа и усет кога да спрат.

Мишел Платини след едно гостуване в края на сезона от Серия А на Ювентус в Бреша през 1987 година приключи футболната си кариера на 32 години. И след това не се полакоми да ходи на гурбет в САЩ или Близкия изток, както са го правили други негови колеги. Просто приключи кариерата си на футболист с думите:" Много е важно да спреш, когато си на върха и хората да те запомнят с добрите изяви по терените".

През 1998 година Еме Жаке направи Франция световен шампион. През 2008 година преди финала на европейското първенство в Австрия направих интервю с Еме Жаке в пресцентъра на стадион "Ернст Хапел" във Виена, ден преди финала между Испания и Германия завършил 1:0 за испанците с гол на Фернандо Торес.

Френският специалист бе официален гост на първенството. На въпрос защо след като направи Франция световен шампион не реши да поеме друг национален или клубен отбор той реагира с усмивка и категорично. Заяви:"Да не съм луд! Стигнах върха на света във футбола. Какво повече да правя?"

Неговият колега Марчело Липи стана световен шампион с Италия през 2006 година, но реши две години по-късно пак да се върне на поста национален селекционер. И естествено не стана нито европейски, нито отново световен шампион.


Но явно французите знаят как да постъпват в подобни ситуации. Това е общото между Платини като играч и Жаке и Зидан като треньори.

С уговорката,че Зидан ще потърси нови предизвикателства,но след време. Но епохата му  в Реал ще остане с неговия велик хеттрик като треньор от трите купи в Шампионската лига през 2016, 2017 и 2018. И бонус към спомените от "белия балет". Пак купата с големите ушички като футболист на Реал през 2002 година с фамозното му волле.
Това е Зизу това е класа.