Московски предлага референдум - да се плащат ли дълговете на БДЖ от бюджета

Общество

31-05-2018, 19:02

Снимка:

министерство на транспорта

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кредитор запорира 40 млн. лв. на БДЖ

Никой не е питал хората, когато са взети тези заеми, посочи министърът

Да питаме хората с референдум дали искат да плащат дълговете на БДЖ. Това предложи министърът на транспорта Ивайло Московски в Бургас. „Никой не ги е питал, когато са взети тези заеми, а сега дали е редно да се плащат с пари от държавния бюджет“, подчерта министърът.

По думите му точно това искат от опозицията, след като днес БСП заявиха, че премиерът Борисов трябва да намери решение на проблема. „Смятам, че по този начин се цели да бъдат ощетени българските граждани, като се настоява средствата да бъдат платени от държавния бюджет, тоест от данъците на българските граждани“, посочи министърът.

Московски обясни, че заемите, заради които се стигна до запор на средства на БДЖ,  са отпуснати през 2007 година и до този момент няма нито един документ, който да показва как е било предвидено да се изплащат. По това време на власт е тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

„Искам да бъде коректно отразено и да се знае, че тези, които тогава са управлявали железницата, са натрупали близо милиард лева дългове. Вземали са заеми, за да погасяват първите“, добави министърът на транспорта.

По думите му и да се стигне до отпускане на държавна помощ, тя ще е под формата на безлихвен заем.