Казанлък отбелязва Празника на града

Поздрави за Деня на Казанлък отправиха Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева и нейните подгласнички Елица Славчева и Бианка Нягалова

С водосвет за здраве и благоденствие на жителите на община Казанлък, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в съслужие със свещеници от епархията започнаха тържествата за Деня на Казанлък на площад „Севтополис“. „Нека Божията милост бъде върху всички ни, за да може ревностно да съхраняваме своята вяра и традициите, които са ни завещани!“, благослови за много и благодатни години жителите на Казанлък Негово Високопреосвещенство Киприан.

„Заедно да постигаме всичко, което изисква нашия град, за да става по-красив и по-добър!“, пожела кметът на Община Казанлък Галина Стоянова на казанлъчани. Тя припомни началото на Празника на розата в далечната 1903г. като празник на розата, на красотата и милосърдието, емоциите и идеите на местните хора с най-разнообразни прояви през годините, с които те го развиват, през 1969г. е създаден карнавалът, а през 1971г. с решение на правителството Празникът на розата става национален. До ден днешен славата на празничните дни в Града на розите се разнася по целия свят от многобройните гости от всички континенти. „115-те празници на розата ще останат в историята с избора на 50-та Царица Роза от нейните 49 предшественички, със 100 години от началото на лютиерството в Казанлък и за първи път провеждане на Международния фестивал за съвременно лютиерно изкуство в Казанлък, пренесен от нашия побратимен град Кремона.“, отбеляза Галина Стоянова. „Този празник, вече вековен, се развива благодарение на Вас!“, обърна се Кметът към своите съграждани, розопроизводители, просветители и дейци на културата и поднесе своята благодарност и признателност за тяхната подкрепа, идеите и най-вече за любовта към Казанлък. Галина Стоянова благодари за общите високите цели, които казанлъчани постигат заедно. „Пожелавам на всички ви лично щастие, постигане на всичко, което сте пожелали да се случи в личния ви път, а за Казанлък – заедно да постигаме всичко, което изисква нашия град, за да става по-красив и по-добър!“, честити празника Кметът на Казанлък.

Поздрави за Деня на Казанлък отправиха Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева и нейните подгласнички  Елица Славчева  и Бианка Нягалова. „Здраве, успешни делници и прекрасни празнични дни!“, пожела 50-та юбилейна царица, а нейните подгласнички добавиха пожелания за успешно развитие на Казанлък и наследство, с което бъдещите поколения да се гордеят пред света. 

По време на тържеството на кмета на община Казанлък Галина Стоянова бе връчен Почетния знак на Областната управа на област Стара Загора.

В присъствието на много официални лица, сред които народните представители, излъчени от Казанлък, посланика на Алжир Нейно превъзходителство Латифа Беназа, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, Община и Общински съвет – Казанлък, гости от чуждестранни делегации на побратимени градове се състоя ритуалът по издигане на националния флаг с участието на представителна рота и духов оркестър от 61 Стрямска механизирана бригада с командир Бригаден генерал Пламен Йорданов.

Тържеството откриха мажоретките от СУ“Екзарх Антим Първи“ и в празничната програма участваха възпитаници на Вокална група „Искрица“ с ръководител Стефка Денева.