Палатков лагер на родители на деца с увреждания пред НС

Политика

01-06-2018, 16:05

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Социалният министър се срещна с майките

Палатков лагер пред парламента вдигнаха родители на деца с увреждания. Протестиращите издигнаха символичен гроб и скелет, седнал в инвалидна количка. С протестиращите излезе да разговаря министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Протестиращите искат нова система за оценка на увреждането, така че и хората със специални потребности да имат достъп до образователни институции и да могат да работят. Участниците в акцията настояват и за адекватна финансова помощ за семействата. Те едва днес са разбрали, че вече има проект за Закон за личната помощ, който им беше обещан преди месец от омбудсмана Мая Манолова, съобщи една от организаторките на протеста.

„Ще се търси баланс в исканията, справедливите ще бъдат удовлетворени и ще се подготви нов закон, съобразен с Конвенцията за правата на хората с увреждания“, категоричен беше социалният министър. Той отново покани протестиращите да излъчат техни представители, които да вземат участие в подготвяните законови  промени.

Докато се подготвя новия закон, който да регламентира правата и начина за предоставяне на помощта за техните деца и близки, служителки в социалното министерство дават формуляр за енергийна помощ вместо картонче за безплатна карта за БДЖ. Хората обаче се оплакват, че ги карат да чакат по 20 дни, което ги кара да мислят, че съществуващата система умишлено се опорочава преди приемането на законовите промени.