За една година почти 18 хиляди са пожелали българско гражданство

Общество

01-06-2018, 16:23

Снимка:

EC Audiovisual Service

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Притегателни сме за българи извън ЕС

За една година 17 793 души са поискали да получат българско гражданство. 774 са заявленията за възстановяване на гражданство, а 354 са пожелали да се откажат от такова.  Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Най-много заявления за българско гражданство на основание произход, където трябва да се докаже, че някой роднина по права възходяща линия е българин, са дошли от Македония - 10 252. Следват тези от Украйна - 1894, Албания - 1510, Сърбия - 1013, Молдова - 851, а накрая са Турция, Израел и Русия.

Заявленията за българско гражданство по натурализация, когато човекът пребивава в страната, развива бизнес тук или др., са най-много – 148 от Русия, следват ги тези от Украйна, Армения, Сирия и няколко други държави.

Съветът за предоставяне, възстановяване или отказ от гражданство към правосъдното ведомство с участието на вътрешното и външното министерство, ДАНС и ГРАО е разгледал за една година 16 313 преписки. От тях 9848 са уважени, т.е. са приключили с предложение за издаване на указ от вицепрезидента за придобиване на гражданство, 895 заявления са получили отказ, а за останалите са изискани допълнителни документи.

Министърът увери, че ръководеното от нея ведомство работи за подобряване на процедурата по придобиване на гражданство, като например са удвоени екипите за провеждане на интервюта с кандидатите за български граждани. Цачева коментира, че немалка част от искащите гражданство не остават да живеят в страната, но това няма как да се изисква от тях, при положение че имало много български граждани, които трайно живеят извън границите на страната.