Концерт отбелязва 90-тата годишнина от рождението на Александър Танев

София Лайф

02-06-2018, 10:31

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Концертът започва от 19.00 ч. в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров”

С изложба, концерт и филм ще бъде отбелязана 90-тата годишнина от рождението на българския композитор Александър Танев в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

„Александър Танев – дух и слово” е мотото на изложбата, която ще бъде официално открита от 18.30 ч. във фоайето на музикалната академия. Посетителите ѝ ще могат да видят за първи път документални снимки, ноти, статии и други документи, които представят важни етапи от творческия и житейски път на композитора, както и многобройните му значими професионални постижения. Автор на изложбата е художникът Орлин Атанасов, който бе поканен от сдружение „Култура, медии, комуникация” специално за този проект.

Концертът със същото посвещение започва от 19.00 ч. в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. В програмата са включени хорови песни, Соната за духов квинтет и Рондо-скерцандо за цугтромбон. С участието на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент Теодора Павлович, Духов квинтет „Пилекадоне” в състав: Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет, Евгений Тонев – фагот и Ясен Теодосиев – валдхорна, Кирил Михайлов – цугтромбон и Инес Симеонова – пиано. Концертът е част от програмата на 49-тото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици” и от Календара на културните събития на Столична община.

Изложбата „ Александър Танев – дух и слово” ще бъде отворена за посетители от 2 до 4 юни 2018 г., от 10.00 ч. до 18.00 ч. в НМА “Проф. П. Владигеров” (бул. ”Евлоги и Христо Георгиеви” № 94). След това тя ще отпътува за Балчик, където ще бъде част от програмата на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”.