Две рейтингови компании с добра оценка за България

Портфейл

02-06-2018, 14:17

Снимка:

Freeimages/Dominik Gwarek

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Fitch потвърди перспективата за рейтинга на страната, S&P я повиши

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Това доказва подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. Очакванията са, че стабилният икономически растеж щв продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък.

От своя страна рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Оценката за рейтинга е подкрепена от стабилната фискална позиция и политиката за поетапно присъединяване към еврозоната. Агенцията посочва, че икономическият растеж в страната надхвърля отчетения за държавите в категорията ‘BBB’. През 2017 г. българската икономика нарасна с 3,6 %. За настоящата година Fitch очаква растежът да се ускори до 3,7 %.

Ключов фактор в подкрепа на рейтинга е силната фискална позиция на страната. През последните две години, бюджетният баланс бе на излишък, съответно 0,2 % и 0,9 % от БВП през 2016 и 2017 г. Fitch очаква през 2018 г. и 2019 г. бюджетният резултат да остане положителен, средно в размер на 0,1 %.