САЩ ще плати на Ким Чен-ун за срещата

Свят

02-06-2018, 17:08

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Срещата с Тръмп в крайна сметка ще се състои

Очаква се САЩ да платят за престоя на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур, където ще бъде неговата среща с американския президент Доналд Тръмп, съобщава „Вашингтон поуст“.  Президентският апартамент в хотел „Fullerton“, където се планира да отседне Ким Чен-ун, е $6000 на вечер, съобщава американското издание.

 Оказва се обаче, че това е доста деликатен въпрос. САЩ нямат проблем да платят хотела на Ким Чен-ун, но се притесняват, че Северна Корея може да се обиди. От друга страна, практиката на Пхенян е друг да плаща сметките. Страната твърди, че е твърде бедна, за да поема разходите за международните визите на своя лидер и официалните лица.  Така например за севернокорейската делегация на Олимпиадата в Южна Корея тази година Сеул отдели 2.5 млн. долара, с които плати престоя на съседите си. Международният олимпийски комитет пък е поел разноските на 22-мата олимпийци от Северна Корея.

През 2014 година тогавашният шеф на американското разузнаване Джеймс Клапър посещава Северна Корея. Гощават го с 12 корейски ястия и го карат да плати сметката за тях.

Затова и няма да е учудващо, ако САЩ плати за срещата. Възниква обаче и технически проблем. Вашингтон е въвел санкции срещу Северна Корея. Поемането  на разходите означава, че САЩ ще трябва да вдигнат временно санкциите.

Вчера президентът на САЩ обяви, че среща с Ким Чен-ун все пак ще има. Това стана след като шефът на разузнаването на Северна Корея го посети в Белия дом и му предаде писмо от Ким Чен-ун.

Социалните мрежи обаче реагираха с насмешка на писмото, което определиха като огромно и се запитаха дали и Тръмп ще отговори с подобно писмо на Ким.