В Стара Загора започна филмовият фестивал „Златната липа“

Животът

03-06-2018, 09:05

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стара Загора отново ще ухае на "Златната липа"

За шеста поредна година

С тържествен водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, започна шестото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Станалото традиция събитие се провежда до 6 юни, като богатата програма е събрала филми от 23 държави.

„Радвам се, че отново сме тук в залата на Операта и предстои да се случи за шеста поредна година едно от истински значимите събития – „Златната липа“. Старозагорската публика,  всички гости, актьори и режисьори имат възможност да общуват, да бъдат заедно, което е привилегия и удоволствие. Стара Загора е град дал много на българския театър и кино. Не е случайно, че тук е носителят на наградата „Аскеер“ Васил Михайлов, който е и почетен гражданин на града ни. Радвам се, че сред нас тази вечер е и омбудсманът на България Мая Манолова, което ни показва отношението към Стара Загора. Споделени удоволствия пожелавам на жури, на публика, на артисти“, каза пред препълнената зала зам.-кметът на общината Иванка Сотирова. Тя поднесе цветя от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в знак на признателност за добрата взаимна работа на режисьора, създател и художествен директор на Международния филмов фестивал „Златната липа“ – Магдалена Ралчева.

През петте дни на фестивала с аромат на липи публиката ще има възможност да се наслади на най-новите европейски кино заглавия.  В програмата са включени 50 ленти. Официалното начало бе уважено от някои от най-любимите български кино артисти - Гинка Станчева, Васил Михайлов, Мария Статулова, а редом до тях застана и тазгодишният носител на специалното отличие „Златната липа“  – Васил Банов. По червения килим преминаха още  Теодора Духовникова, Койна Русева, Стефан Денолюбов, Жана Караиванова, Велислав Панов и много други. Традицията да уважат кинофестивала на Стара Загора спазиха още любимката на поколения българи Мартина Вачкова, синеокият чаровник Любен Чаталов и колоритният Владо Пенев. На церемонията присъстваха още представители на местни и държавни институции – областният управител на Стара Загора Гергана Микова и народният представител Маноил Манев.

„За мен е изключително удоволствие, за шеста година, да застана пред публиката в Стара Загора и да открием заедно фестивала, който надявам се вече е станал любим“, обърна се към гостите и публиката Магдалена Ралчева. „Днес е и много значим ден за всеки един българин, защото на 2-ри юни прекланяме глава пред делото на великия Христо Ботев, неговата чета, както и всички знайни и незнайни герои, дали живота си за България. Нека ценим свободата, която те са отвоювали за нас, нека правим със своите дела, света ни по-добър“, каза още Ралчева. Тя изказа и благодарност към Община Стара Загора за жеста, който прави - входът за всички филми да е свободен, за да може всеки един любител на киното да има възможност да се докосне до магията му. 

Гостите в залата се насладиха на гласа на Антоанета Добрева – Нети, която изпълни част от операта „Бохеми“ заедно с оркестъра на Старозагорската опера.   Талантливите деца от ансамбъл „Загорче“, Военният биг бенд на Стара Загора под диригентската палка на капитан Цветомир Василев, култовият мажоретен състав и други музикални изпълнения допринесоха също за тържествената атмосфера. Водещ на събитието бе младият актьор Владимир Зомбори, познат от филмите „Воевода“ и „Миграцията на паламуда“.

Цялата програма е качена на сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com заедно с информация за създателите на филмите, снимки, трейлъри и анотации за историите, които разказват.