Следващата седмица пада мораториумът за АЕЦ „Беленe“?

Политика

03-06-2018, 11:26

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Теменужка Петкова потвърди за четвъртия инвеститор

Очаква се следващата седмица депутатите да решат дали да падне мораториумът за строежа на АЕЦ „Белене“. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред БНР, като заяви, че дебатите и гласуването ще са следващата седмица.

Петкова подчерта, че имам всички необходими разрешения за строеж, както и готово оборудване, така че трябва да се възползваме от тези преимущества.

„ На първо място – да не се предоставя държавна гаранция, на второ място – да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и съответно – да бъдат обособени активите и пасивите във връзка с проекта в една отделна компания, т.е. проектът да бъде реализиран на пазарен принцип. Всичко това ще бъде оценено, тъй като трябва да се направи оценка на тези активи – материални и нематериални, и тази оценка ще ни даде възможност да видим какъв дял бихме могли да притежаваме от една такава компания. Това, с което ние можем да участваме, е наличните активи във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, обясни и целта на правителството Петкова.

Тя потвърди и че им интерес от четвърта компания за изграждане на централата но не издаде коя е тя.