Спешни медици получиха награди и благодарност

Животът

03-06-2018, 12:38

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Инициативата за наградите е на Пациентски организации „Заедно с теб”

За първи път у нас спешни медици получиха награди и благодарност. Това се случи точно в деня, обявен от Европейската асоциация за световен ден на Спешната медицина. Инициативата за наградите е на Пациентски организации „Заедно с теб” и е под мотото „Спешните медици, с които се гордеем”, предава Нова Телевизия.

Ръката му не трепва. Скалпелът е най-добрият му приятел. Наричат го Българският д-р Хаус. „Харесва ми нестандартното мислене”, заявява доц. д-р Стоян Сопотенски, хирург в болница „Света София”.

И решава медицински пъзели. Като да оперира пациент, на кого органите са огледални и наобратно.

„Беше с абсолютно огледален образ, сърце отдясно, черен дроб – отдясно, слезка – отдясно. Такива хора са единици. Срещал съм се с редки болести, които човек не може и да види в цялата си кариера”, заявява доц. д-р Сопотенски.

Винаги е искал да бъде хирург. С изключение на детската си мечта да пилотира самолет. От 89-та година е лекар. „Започнал съм като санитар от 1984 г., после сестра, после лекар – по всички стълбички съм се изкачил на медицинската йерархия”, обяснява Сопотенски.

Близо 30 години е шеф на най-натовареното спешно отделение – това в „Пирогов”.

„Един лекар трябва да бъде основно лекар! Защото администрацията е ветровита”, заявява той.

Тръгва си от болницата, на която е посветил живота си, след протести и след уволнение. „За мен имаше смисъл., факт е, че в „Пирогов” подписаха нов колективен договор с по-високи заплати, значи протестът не е бил напразен. Дали съм се жертвал, аз, не някой друг ме е жертвал”, заявява доц. Сопотенски.

Сменя работното си място, но не и работната си етика. „Пациентите, които са си мои, ще ме намерят. Никога не ми се е случвало да не искам да се занимавам с тази професия. Много е приятно, когато след години дойдат пациенти, оперирани от злокачествени заболявания, добре са, щастливи от живота – това е най-най голямата награда”, обяснява доцентът.