КЗП: Светофарните етикети са добър ориентир za качествата на храната

Животът

03-06-2018, 13:16

Снимка:

КЗП

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Всеки един би могъл да прецени за себе си на базата на съдържанието, вложените в дадения продукт количества и обичайния дневен прием

Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов идеята за въвеждането на т.нар. „светофарни етикети“ на хранителните продукти е добра, тъй като те ще ориентират хората кои от съставките са в допустимите и кои в малко по-рискови зони.

Коментарът е по повод предложената от мултинационални компании светофарна система в етикетите на храните и напитките, която се изразява в цветни кодове със знак за внимание при означаването на количеството хранително вещество спрямо порцията. В случай че съдържанието на дадена хранителна съставка, като сол, захар, мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, цветът ще бъде зелен.

„Тези, които не споделят напълно коректността на този механизъм, твърдят, че обикновено става въпрос за 100 грама или 100 мл, а не за обичайната порция, която се приема от един потребител в рамките на деня, например. Но аз мисля, че този ориентир също е достатъчно добър, защото всеки един би могъл да прецени за себе си на базата на съдържанието, вложените в дадения продукт количества и обичайния дневен прием, които и при сега действащите обозначения по етикетите се отразяват по един или друг начин", коментира Маргаритов пред БНР.

Той отбеляза, че е интересно обстоятелството, че предложението идва от големите мултинационални компании на територията не само на Европа, а в целия свят. „Очевидно идеята надскача границите на Европа, Америка или дадена държава и регион“, посочи още Маргаритов. И изрази мнение, че макар на този етап нейното въвеждане да е на доброволен принцип, в България тя ще се случи.

„Приветствам тази идея и смятам, че е добре тя да бъде въведена по-скоро и самите потребители в практиката като я тестват ще имаме възможност да получим обратна връзка дали я одобряват и какви предложения биха имали за нейното развиване“, заключи Маргаритов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен