Ганчев: „В школата се стремим да извлечем най-доброто от децата“

Какъв сезон изпраща Академията на Берое?

През юни 2017 г. една от легендите на Берое Ивко Ганчев застана начело на детско-юношеската школа на клуба. Година по-късно той отговори на въпросите на beroe.bg за представянето на формациите от Академията през този сезон, предстоящите промени в треньорския състав и очакванията за следващата година.

– Какъв сезон изпраща Академията на Берое?

-Точно от една година съм начело на школата и това, което видях и което направихме като анализ с треньорите, можем да кажем, че изпращаме една значително успешна година. Най-напред като резултати, а и заради факта, че дадохме възможност на голяма част от 19-годишните ни юноши, а и на някои от по-малките да тренират с първия отбор на Берое. Но хубавото свършва до тук, защото би трябвало да имаме повече футболисти за първия отбор, такива, които да вземат участие в мачовете. Това е, което можем да искаме от себе си.

– Като резултати – четири шампионски титли до тук и възможност за още три, тъй като предстоят републиканските първенства за родените през 2003, 2007 и 2009. Имат ли изобщо някакво значение те?

-С титлите, които са спечелени на ниво регионални шампионати не трябва да хвърчим в облаците. Защото играчите ни в тези отбори са с класа над останалите футболисти. Затова тези резултати не трябва чак толкова да ни възгордяват. За нас е по-важно това, което показват в тренировъчния процес – като желание, амбиция, старание. Тези титли и медали са само за статистиката. А и след като нямаме играчи в мъжкия отбор и нямаме играчи, викани в националните отбори това означава, че имаме някои пропуски.

– Понеже заговорихте за мъжкия отбор и се намираме в период, в който се подписват договори има ли шанс някои от играчите на юношите старша възраст да получат професионални договори с клуба. Изключваме Никола Гавов, който вече има такъв…

-Изготвя се проект с отбора на Миньор (Раднево). Идеята ни е именно там играчите, които вече излизат от юношеска възраст и не подпишат договори с Берое, да продължат кариерата си. Образно казано това ще се превърне в наш втори отбор, те ще бъдат под наше наблюдение. И ако покажат, че могат да се преборят с мъжкия футбол и имат израстване, ще им се гласува доверие.

– Има ли вече яснота кога трябва да бъде подписан договора с Миньор (Раднево) и кой ще води този отбор, ако този проект бъде финализиран?

-Предстоят ни още няколко разговора, за да се уточнят и изчистят нещата. Това, за което на този етап сме се разбрали е, ако проектът бъде доведен до край, старши треньор там през следващия сезон ще бъде Иван Гаджев, който в последните години води юношите старша възраст. Досегашният треньор Живко Иробалиев ще остане като помощник, в щаба ще бъде и една от беройските легенди – Веселин Пенев, който прекратява кариерата си.

– Това означава, че юношите старша възраст от следващия сезон ще имат нов треньор. Кой е той?

-Засега това е тайна. Имаме някои виждания, но ще бъде обявено когато приключат всички първенства, може би до две седмици. Преди това с някои от треньорите ще бъдат проведени предварителни разговори, за да се подготвят със селекция и с тренировъчния си план.

– Т.е ще има и други промени в треньорския състав на Академията?

-По всяка вероятност да. Не искам това да звучи заплашително за някои от треньорите, че едва ли не ще бъдат освободени, защото сме недоволни или пък че ще бъдат привлечени други треньори. Но през тази една година откакто съм начело виждам при някои треньори проблеми, които трябва да бъдат изчистени. Някои отново може да слезнат малко по-надолу като възрасти, други да бъдат качени малко по-нагоре и да им се даде възможност, тъй като имаме доверие и надежда в тях.

– През сезона и в Берое бе наложена практиката играчи от по-малките възрасти да тренират и играят при по-големите. Доволни ли сте от това, което тези деца показаха?

-Това го правим не само ние. Така тези момчета, които изпъкват в своите набори им се дава възможност да се сблъскат малко с по-големите, казано на футболен език да се поучукат, да придобият реална представа как се играе при „батковците“. По този начин на тях ще им бъде по-лесно през новия сезон и ако продължат да се представят така добре и да бъдат толкова подготвени естествено, че пак ще бъдат качвани в по-горните набори. Това е стимул и за самите футболисти. Има и такива, които може би донякъде не са напълно съгласни в това число и родители при по-малките възрасти. Но в крайна сметка в школата на Берое се стремим да извлечем най-доброто от децата. Ако някои родители, на които децата им остават резерви при по-големите, не се чувстват щастливи могат да потърсят щастието си в други отбори.

– Открои се този сезон една друга тенденция – малкото повиквателни за националните отбори, които получаваха играчите на Берое. През пролетта такива имаше на два пъти за Никола Гавов и веднъж за Никола Маринов. Ще разговаряте ли с националните селекционери на отделните гарнитури на тази тема?

-Наистина трябва да се проведат такива разговори с треньорите, а също и със селекционерите, които отговарят за отделните региони. Някои от треньорите са водили отбори в школите преди това и имат представа за децата, с които са работили и по-малък поглед върху останалите. И ако не им се подаде добра информация и възможност да наблюдават колкото се може повече от нашите футболисти, по-трудно те могат да бъдат повикани. Ще се опитаме да направим такива срещи. Имахме предвидена такава с покойния Павел Панов, който отговаряше за направление детско-юношески футбол в Българския футболен съюз, но не можахме да я проведем. Имаме желание, а и смятаме, че имаме деца, които заслужават място в националните отбори.

– Имате ли информация през тази година Българският футболен съюз ще организира ли отново лагери за 15, 17 и 19-годишните отбори?

-В понеделник администратора на Академията Евгени Иванов ще бъде в София, където ще се тегли жребият за републиканското първенство за родените през 2003 г. Очакваме там да бъде спуснат и плана за провеждане на тези подготвителни лагери. До колкото знаем те ще бъдат организирани и по предварителна информация Берое ще бъде на Банско с отборите на ЦСКА, Локомотив (Пловдив) и Славия. Предстои обаче да разберем подробностите.

– И като стана дума за футболния съюз от няколко месеца на сайта му функционира т.нар. Онлайн Академия, която дава възможност на треньорите в школите да използват различни упражнения, да си правят тренировъчен план и е взаимствана от Академията на Аякс. До колко полезна е тя?

-Още когато от футболния съюз изпратиха писма, че системата е готова направихме обратна връзка и всеки от нашите треньори получи код, за да може да я използва. Мисля че такива неща са полезни. Нормално е всеки един от нашите треньори да има самочувствие и да знае какво да работи с отбора си, но на никой не е излишно да влезе, да погледне, да види нещо ново, което да му помогне. За да се постигат резултати все пак трябва много труд и много работа – от треньорите, а и от самите деца, ако искат да се развиват.

– Готови ли са децата в Берое за такова нещо? За треньорите е ясно, че са…

-Да, треньорите, които са в Берое са доста добри и са добре подготвени. Опитваме се постоянно да поддържаме връзка с родителите и с децата и след промените, които бяха направени миналото лято, някои от тях са очаровани от треньорите, с които работят. Има и такива, които са чули, че и това лято ще има промени и сега започват увещания да не сменяме техния треньор. Това, което можем да искаме от треньорите е колкото може повече да се усъвършенстват и колкото може повече време да отделят и да работят повече с децата. Да не е само в рамките на час и половина, два, колкото трае тренировката. Ще се опитаме да изискаме от тях колкото може повече да работят индивидуално с децата, за да бъдат постигани по-добри резултати.

Източник: beroe.bg