Салмонела в три столични детски градини

Общество

04-06-2018, 08:58

Снимка:

БНТ, стоп кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

4 часа на стайна температура правят месото опасно

„Има доказателства за взрив от салмонела в 3 детски градини в София“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. 

Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Храните от животински произход трябва да са термично обработени, а ако е стояла храната повече от 4 часа на стайна температура, може да е опасна за здравето, обясни той. И допълни, че в страната има периодични взривове на инфекцията.
Млякото трябва да е пакетирано и ако се купи мляко от друго място, задължително е да се вари, защото има бактерии, които се развиват и на студено, които са особено опасни за бременни жени, допълни Кантарджиев.
Той допълни, че е много важна и ваксинацията при децата и препоръча деца под 1 година да не се водят на море, ако не са ваксинирани против морбили. Най-вече да не се ходи с тях в Северна Гърция, където има много морбили. По думите му близо 90% от инфекциите при децата са от бактерии. Кантарджиев препоръча през лятото да се ползват мокри кърпи с хлор хиксидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите.