Явор Колев: Всяка седмица хващаме по един педофил

Крими

04-06-2018, 12:16

Снимка:

freeimages.com/ Katherine Evans

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Близо 90% от българските деца използват интернет

"Всяка седмица имаме по един задържан педофил, като миналата имаме двама арестувани в Кюстендил". Това заяви Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП, по време на дискусия „Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция“. През миналата година са били разкрити 70 случая на насилие над деца в интернет, отчете експертът. „Такива хора биват осъждани, но обикновено, тъй като това е първо закононарушение от тях, минават с условна присъда“, заяви Колев. Той допълни, че най-уязвими са децата между 2 и 6 клас, тъй като са още неопитни.
„Родителите в много случаи са недобре информирани и разчитат, че след като детето е в своята стая на компютъра или с таблета в ръце, то е на безопасно място“, допълни експертът по време на дискусията, която е организирана от българския еврокомисар Мария Габриел, посланик е евродепутатът Ева Майдел.
„ Децата на възраст между 5 и 15 години прекарват средно по 15 часа онлайн на седмица“, каза Майдел. Тя цитира данни от УНИЦЕФ и Евростат, според които 85% от българските деца използват интернет.
„Ако не бихте споделили нещо с непознат, не го споделяйте и в интернет“, допълни Майдел. По думите й онлайн културата и честото сменяне на пароли са много важни. „Киберпрестъпността не познава граници. Тя може да засегне хиляди хора в различни градове и държави по едно и също време. Няма как една страна да се справи с подобна атака сама и затова работим на европейско ниво“, подчерта евродепутатът.