Софийската митрополия дари апарат за изследване на хемостаза на Пирогов

Животът

04-06-2018, 14:58

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Апаратът е дарение за детската анестезиология на болничното заведение

На 5 юни Клиниката по детска анестезиология на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” получи дарение от Софийска митрополия. Отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска митрополия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит дарява на университетската спешна болница най-ново поколение апарат за изследване на хемостазата (сложния процес на кръвосъсирване), за да подпомогне процеса на лечение при най-малките пациенти, настанени за лечение в Детската реанимация, предават от болницата.

Апаратът „Rotem Sygma” е от последно поколение апарати за измерване на цялостната хемостаза с всичките компоненти на коагулацията и клетките на кръвта. Той е бърз и лесен метод, като в рамките на 10 мин получаваме резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Това позволява прицелна трансфузионна компонентна терапия, насочена към коагулационните фактори, тромбоцитите или процесите на фибринолиза. Избягват се ненужните кръвопреливания. Много важна е и възможността за проследяване на ефекта от нашето лечение.

Апаратът е полезен при пациенти с тежки травми, които продължават да кървят въпреки нашето лечение. Също така, при пациенти с периоперативно необяснимо и продължаващо кървене, които при стандартното проведено лечение нямат желания резултат. Ценен е при пациенти с тежки изгаряния, урологични, чернодробни, ортопедични, онкологични и други, където рискът от кървене е значителен.