Завършва ремонтът на 22-километровия участък от АМ "Тракия“ между Пловдив и Стара Загора

Ще бъде направен ремонт и ще се ушири пътният надлез над ж.п. линията София – Варна, заяви министър Нанков

До 15 юни ще завърши ремонтът на 22-километровия участък от магистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Това съобщи при посещението си в Шумен днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В отговор на въпрос на представители на медиите той информира, че в същия срок ще приключи и изпълнението на проекта за разширяване на пътя Бургас – Слънчев бряг в участъка Поморие – Ахелой и обходния път на Ахелой.

До 21-22 юни ще завърши ремонтът на 10 км от АМ „Хемус“ в района на с.Невша, за да се осигури нормалното преминаване през най-активния туристически сезон. Дейностите там ще продължат през есента. По магистралата се ремонтират три тежки съоръжения, като работата по мостовете „Ечемишка“ и „Витиня“ е по основите им. През тази година ще бъдат ремонтирани и още няколко пътни трасета в Област Шумен – около 30 км по преминаващи през Никола Козлево участъци и 12 км между Нови пазар и разклона за с. Енево, който е алтернативен на магистралата, информира регионалният министър.
До края на месец юли може да стартира частично строителството на участъка между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на АМ „Хемус“. По цялата дължина на трасето работа ще започне най-късно през месец септември. Дотогава ще се провеждат процедурите по отчуждаване на засегнатите от строителството имоти, каза министърът и допълни, че до година и шест – седем месеца изграждането на тези 16,3 км ще бъде завършено.
Николай Нанков напомни, че чрез проведените до момента процедури срокът за завършване на цялата магистрала е съкратен до началото на 2024 г. В момента се строят 9,3 км от Ябланица към п.в. „Боаза“, които ще са готови до година и 4 месеца. Почти готов е проектът за 52-та км до разклона Ловеч-Плевен, където с преработката му на бюджета ще бъдат спестени около 200-300 млн. лв. Тръжните процедури ще стартират през есента на тази година. Така от 2019-та нови 52 км от „Хемус“ могат да бъдат в строеж, като срокът за завършване ще бъде отново около 1 година и 7-8 месеца. Не по-късно от август тази година ще стартира  и тръжна процедура за инженеринг за 85 км в участъка между разклона Ловеч-Плевен и второкласния път Русе-Бяла, който ще бъде разделен на три подучастъка. Тръжните процедури за участъка от там до п.в. „Буховци“ се предвижда да стартират през следващата година, каза още министърът и допълни, че за финансиране на най-важния за Северна България проект се разчита на приходите от тол системата. Той подчерта, че въвеждането на този по-справедлив модел няма да доведе до повишаване на цените на винетките, а с по-високи такси ще бъдат натоварени тежкотоварните автомобили, които рушат повече инфраструктурата. Освен това по-големият ресурс ще позволи извършването на повече пътни ремонти.
До 15 юли ще бъде обявена обществената поръчка за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Надявам се до септември – октомври да има избран изпълнител. Срокът, който залагаме за изпълнение е 18 месеца и ако няма обжалвания на процедурата е обозримо тя да бъде завършена за две години, като няма да доведе до оскъпяване на водата, коментира министър Нанков. За съоръжението са осигурени 23 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, а проектът за него е финансиран от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Малко над 50 млн. лв. ще бъдат вложени и в реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. „Тича“. Министърът коментира, че очаква до края на тази година да влязат в сила промените в Закона за устройство на територията за заварени обекти, какъвто е водопроводът, което ще позволи използване на старите сервитути. С промените отчуждителните процедури ще се облекчат като скорост и процедура без  да се нарушава частната собственост на хората, но ще позволят бързата и качествена реконструкция на съоръжението. Николай Нанков подчерта, че учредяването на нова санитарно-охранителна зона на яз. „Тича“ заради промяна в нормативната уредба няма да се отрази на изграждането на пречиствателната станция за питейни води.
Над 110 млн. лв. са средствата от оперативната програма за всички ВиК мерки за областта, информира министърът. Той уточни, че освен пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод, в Шумен ще бъде надградена пречиствателната станция за отпадъчни води чрез нова инсталация за оползотворяване на утайките. Ще бъде подменена и вътрешната водопроводна мрежа. Така проблемът с питейното водоснабдяване ще бъде решен в рамките на година и половина до две години, посочи той. Николай Нанков съобщи още, че се обмисля възлагането на алтернативен водоизточник за Шумен на същите проектанти, които са готвили идейните разработки за добиващи кладенци през 90-те години, като това ще даде нова перспектива пред цялата водоснабдителна система за града и региона и проблемът с водата там ще бъде решен за десетилетия напред.
В Шумен министър Нанков отчете, че предстои довършването на още няколко сгради по Националната програма за енергийна ефективност, като ресурс за такива дейности има и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той посочи, че предстои на обществено обсъждане да бъде подложен проектът на нова жилищна стратегия, в която са предложени различни механизми и предстои да се вземе решение какви ще бъдат дейностите, които ще се изпълняват в бъдеще.
По време на посещението на министъра в града  стана ясно, че ще бъде направен ремонт и ще се ушири пътният надлез над ж.п. линията София – Варна, който не е ремонтиран от близо 35 години. Със съдействието на регионалния министър вече са осигурени мантинели за подмяна на ограничителните системи по ключов булевард в града, а до 10-12 дни се очаква строителите да приключат довършителните дейности по новата спортна зала и да внесат документи за приемателна комисия.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"