Контрабандата на цигари през 2017 г. е ударила бюджета със 190 млн. лв.

Портфейл

04-06-2018, 17:37

Снимка:

Freeimages.com/Adam Ciesielski

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Според проучване: Най-много незаконни цигари се употребяват в Плевен

Тези, които пушат цигари без бандерол, го правят заради цената

Загубите за бюджета от търговията на нелегални цигари през 2017 г. са 190 млн. лв. Това показва изследване, проведено от Института за пазарна икономика /ИПИ/ и Алфа Рисърч. Анкетирани са 5200 пушачи в цялата страна.

През последните години се наблюдава спад на дяла на незаконните цигари на пазара от 18.5% през 2014 до 6.6% през 2017 г. Въпреки това 11,7% от запитаните са купували поне веднъж нелегални цигари, като над 90% от тези, които пушат незаконни цигари, го правят заради цената.

Кутия незаконни цигари е 3,50 лева, при средна за тези с бандерол, предназначени за нашия пазар, от 5,10 лева. 7% от анкетираните избират контрабандата и заради липсата на неприятни надписи, а 4,9% - заради качеството. Цигарите без бандерол най-често се купуват от приятели или близки (37,8%), от улицата (35,7%) или на открит пазар (25,9%).

Според данните на ИПИ 70% от тютюна за ръчно свиване на цигари у нас също е нелегален. Делът на пазара на тютюна срещу фабричните цигари, обаче, е съвсем ограничен - едва 3.8% от пушачите употребяват тютюн.

Цигарите са най-тежко обложеният продукт на пазара и към текущия момент над 85% от крайната цена на най-купуваните цигари се формира от начислените акциз и ДДС. Затова и 41% от анкетираните заявяват, че при рязък скок на цените са готови да пропушат нелегални цигари.

Анализът на ИПИ показва, че регулаторната рамка за борба с нелегалните тютюневи изделия е добра, но се забелязват сериозни проблеми в работата на прокуратурата, която при прекратяване на производство за квалифицирана контрабанда не уведомява митниците за започване на административно производство.