Баници, песни и танци от Белица превзеха събора "Бабина баница"

Вкусните баници на терен приготвиха директорката на гимназията Фанка Къшева и ученичката Нефизе Тупева

Приемственост между поколенията, фолклор, бит, традиции и култура - това е смисълът на народния събор „Бабина баница“ в Македония, в който Ансамбълът за народни песни и танци при Народно читалище „Георги Тодоров - 1885“ - Белица участва. Близо 8 хиляди гости от Македония и България превзеха огромното пространство на манастирския  туристически комплекс „Еленец“, намиращ се на 1050 м надморска височина, сред красивата Осоговска планина.
Там, на това удивително природно място, се почувствахме горди и щастливи от реакцията на публиката, от бурните им аплодисменти и възхищението им от нашите песни и танци. Разбира се, и от вкусните традиционни баници, които на терен приготвиха директорката на гимназия „Никола Вапцаров“ – Белица Фанка Къшева и нейната ученичка Нефизе Тупева от село Бабяк. Те показаха пред всички в детайли как се приготвя баница с кисело зеле и пиле и баница с картофи „пататник“.
Народният събор „Бабина Баница“ представлява едно традиционно пътуване към корените, историята и стародавните традиции, които в голяма степен се припокриват и с българските.
Чрез тях ние показваме нашите многовековни традиции и уникален балкански фолклор, показваме и налагаме един позитивен имидж на хората в двете трансгранични общини, и за това, че границите не ни разделят. Напротив, приобщават ни, като показваме пред Европа и света, че изключително важно и благоприятно е преплитането на традициите. и културното многообразие между народите.