След бурята във Варненско: 40 къщи без покриви

Добруджанци

05-06-2018, 08:55

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Порой потопи Варна, улиците – реки

Облачен и дъждовен следобед ни очаква днес

Щетите още се описват

„20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева. Само едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава. Така че към момента нямаме бедстващи хора”. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев, който следи ситуацията във Варна след обилния дъжд, който вчера наводни центъра на града. В околните селища обаче, където вилня малко торнадо, все още има проблеми, съобщава varnautre.bg.

„След всяко бедствие, има и криза. Създаде се кризисна ситуация. Но за да обяви областният управител криза, трябва да има бедствено положение на територията на поне две общини. Въпреки това общините могат да кандидатстват за помощи към Комисията за бедствия и аварии, ако има нанесени материални щети върху инфраструктурата или обществените сгради”, добави областният управител на Варна Стоян Пасев.

Дъждът обаче е причинил сериозни поражения върху инфраструктурата на българските железници.

„От огромното количество дъжд, което се изля вчера във Варна, проточният канал, минаващ под влаковите релси, не можа да побере цялата вода. Днес трябва да съберем щаба, за да се прецени как могат да се отточат дъждовните води. И може би трябва да се мисли за друг маршрут на канала”, каза още областният управител на Варна Стоян Пасев.

По думите му калта, нанесена от валежите, вече е отстранена от влаковите релси и влаковете са пуснати частично да преминават.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен