Световен ден на околната среда

Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас

Честването на 5 юни е едно от основните средства на ООН за предизвикване на интерес към природата в световен мащаб и за набелязване на активни действия за опазването й от всички хора по Земята.
Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по-малко енергия в ежедневния си живот и правим подходящ избор, който щади природата.
Датата за честване е избрана на 5 юни – денят на начало на работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.
В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.
На 27-та сесия на Общото събрание на ООН е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Именно под егидата на ЮНЕП ежегодно се отбелязва този ден. Всяка година на този ден се присъжда основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието – Глобал-500, на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда.