Пластмасата е сериозно предизвикателство при опазване на средата

Животът

05-06-2018, 11:51

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Предложението на Комисията за пластмасата е поредица от политики

Пластмасата е едно от много сериозните предизвикателства при опазването на околната среда. От една страна, това е продукт и материал, който е решил редица проблеми в исторически план, но който създава други проблеми, които е дошло времето да бъдат решавани. Това коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Факт е, че различните прогнози говорят за 2025 до 2050, което е сравнително малък отрязък от време, в което, ако продължи тренда в момента, същото развитие, в световния океан ще има много повече пластмаса, отколкото риба. Тази аларма е навременна", каза той.

"Предложението на Комисията за пластмасата е поредица от политики. Целенасочени действия от последните няколко години, които целят именно това - преодоляване на замърсяването от пластмаса", подчерта Димов.

"Според него обаче трябва да е ясно и да се направи сериозен анализ с какво ще бъде заменена пластмасата и как ще се повлияе на икономиката. Има много засегнати страни и трябва да бъде намерен баланс", обясни той.

"Всяка индустрия ще защитава своите интереси и затова не случайно казах, че трябва да се намери баланс. От една страна, ако прекратим използването на пластмаса от утре, всъщност много трудно ще стане, да не кажа, че не е възможно, от друга страна, проблемът е налице и трябва да се намери решение на този проблем. Между тези две неща трябва да се търси баланс и скорост", заяви министърът.

Според данни на Районните здравни инспекции от 48 плажа, които са проверени 25 са в отлично състояние, другите 13 са в много добро.