Крадци обират жилища в софийски квартал, всички знаят кои са

Крими

05-06-2018, 12:17

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Обирджиите използват решетките на първите етажи като стълба

Обитатели на апартаменти на вторите етажи в столичния квартал „Толстой“ са жертва на домашни кражби с един и същ почерк. „Това, което се знае до момента, са 14 обира от лятото на миналата година. Абсолютно всички обрани сме на втория етаж“, казва пред БиТВ Албена Спасова, която е сред потърпевшите.

Решетките, оковали почти всички апартаменти на първия етаж, служат като стълби на обирджиите.

„Влизат през прозореца, вземат дребни вещи, пари в брой, бижута, които след това лесно могат да препродават“, посочва Албена.

Тя и приятелят ѝ спели, когато ги обрали. „На нас ни взеха пари в брой, ръчен компютър и часовник“, казва Албена.

Преди да влязат през балкона, крадците са качили до входната врата на апартамента ѝ и били записани от камера.

„От комшиите получихме видеозапис, от тяхната камера, която е насочена почти към входната врата – разказва младата жена. – Когато взехме клипа, разпознах един от извършителите. Той живее в квартала. Срещала съм го няколко пъти. Предадох клипа в полицията, след това го пуснах и в социалните мрежи, за да има повече гласност, най-малкото – за хората в квартала. В този момент на пускането на клипа ме заляха обаждания, есемеси, че още много хора са разпознали въпросното лице. След което по-странични хора ми се обадиха и за втория извършител и така предоставихме цялата информация на полицията. В квартала абсолютно всички ги познават и ги знаят кои са“.

Съседите се обединяват и започват да помагат на полицията в разследването. „Обаждат ми се приятелки и хора от квартала, които ми казват: „Въпросното лице се намира тук и тук“. Даже намерихме номер на кола, с която той се движи. Опитах да я предоставя на полицията, те не пожелаха. Казаха, че не е необходимо на този етап“, казва Албена и добавя, че мъжът си е в квартала и може да извърши следващ обир.

От полицията заявиха, че са задържани и двамата извършители, повдигнати са им обвинения. Отказаха коментар пред камера с мотива, че са свършили работата си и извършителите са установени и ще бъдат съдени.

Но Албена и съседите ѝ не са спокойни, защото продължават да срещат предполагаемите крадци. „Последния обир, за който чухме, е от началото на май месец. Отново блок до нашия“, казва Албена.