В България се пазете от джебчии, таксиджии и проститутки

Това са част от британските препоръки за туризъм в страната ни

В България туристите трябва да се пазят от джебчии, проститутки, таксиметрови шофьори и бездомни кучета. Това са част от съветите, които външното министерство на Великобритания дава на британските граждани, които планират да посетят страната ни.

Препоръките са публикувани на сайта на правителството, пише varnautre.bg. Голяма част от тях са свързани с любима дестинация на младите британски туристи – Слънчев бряг, и рисуват една мрачна картина за туризма в страната ни.

“Внимавайте за джебчии в туристическите зони и основните линии на обществения транспорт, включително и летищата”, съветват британските власти. Предупреждават за това, че туристи са цел на крадци и джебчии в Слънчев бряг и други курорти. Съветът към британските туристи е да не носят нищо ценно със себе си на плажа и да внимават със зле осветените улички в курортите през нощта.

В информацита се казва, че се увеличава броят на проникванията с взлом в хотелски стаи в Слънчев бряг. Един от съветите е и да не се обменят пари по улиците на Слънчев бряг, а само в лиценцзирани обменни бюра, банки или хотели.

“Проституцията не е незаконна в България. Въпреки това получихме множество сигнали за джебчийство, обири и нападения над британски граждани от проститутки и техните сводници”, пишат от външното министерство. Препоръчва се да се избягват зоните, в които работят проститутките, особено късно вечер – включително “паркинги, плажа, зле осветени зони и такива с храсти и дървета”. Британските граждани са посъветвани да се придържат към основните улици и да избягват алеите и кратките пътеки в Слънчев бряг.

Посочва се, че някои туристи са станали жертва на прекомерно високи цени в стриптийз клубове в София и някои курорти като Банско, Боровец и Слънчев бряг. Можело да става дума за “стотици лири”, а “жертвите са били заплашвани с насилие, ако не платят”.

Не са пропуснати предупрежденията и за таксиметровите шофьори. “Има редовни доклади за обири и заплашително поведение от страна на таксиметрови шофьори в Слънчев бряг”, пише в препоръките. Там се посочва, че такситата в България са много и са евтини по стандартите на Обединеното кралство, въпреки че превозните средства може “да не са в много добро състояние”. Съветът е да се избягват таксита, които са паркирани пред хотели или в туристическите зони, а вместо това да се моли персонала на хотела да извика такси или да се спре такова в движение.

Предупреждения има и за тези, които пътуват със собствен автомобил – че много от пътищата в България са в лошо състояние, липсва осветление или маркировка. Като “лошо” е описано и нивото на шофиране. Препоръчва се да се избягват конфронтациите с агресивни шофьори. Описана е друга схема за кражба – с умишлено пукане на гуми, при което някой разсейва шофьора, докато друг краде документи и лични вещи от автомобила. Препоръката е човек да е внимателен, ако му се наложи да спре заради спукана гума и да е внимателен за личните си вещи.

Нивото на жп транспорта в България е описано като “много лошо” в сравнение с европейските стандарти като се обръща внимание на факта, че в български влакове няколко пъти са възниквали пожари.

Като други опасности у нас са посочени и бездомните кучета.

В секцията “Здраве” се обръща внимание и на състоянието на българските болници. Там се посочва, че повечето апаратурата в повечето държавни лечебни заведения е на базисно ниво и е “остаряла” в сравнение с тази във Великобритания. Нивото на обслужване е описано като “приемливо”, въпреки че “специализирано оборудване и лечение може да не са достъпни”. Било рядкост и болничният персонал да говори английски.

Посочва се, че положението в частните болници е по-добро, но също така се съобщава за случаи, при които чужди туристи е трябвало да плащат нереално високи суми в частни болнични заведения в курортите. Съветът – ако британец ще ползва болнични услуги у нас да се договори за цената предварително.