Изложба 0 за черно, 1 за бяло

София Лайф

06-06-2018, 10:15

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Изложба, представане от Софийската градска художествена галерия и фестивал "Фотофабрика"

Софийската градска художествена галерия и фестивал "Фотофабрика" представят 0 за черно, 1 за бяло. Изложбата е съвместен проект на Нина Ковачева и Валентин Стефанов, осъществен по покана на "Фотофабрика" и продуциран от фестивала, специално за Софийска градска художествена галерия.

Изложбата ще бъде открита в 18.00 часа и ще може да бъде видяна до 8 юли. В нея зрителите имат възможност да видят тридесет голямоформатни фотографии, както и пет видеа. Произведенията са част от няколко серии, показващи индивидуалните търсения на двамата автори. Повечето от фотографиите се показват за първи път в България. Чрез циклите „Скритото лице на крехкостта” (2010) и „Пет библейски истории” (2011) Нина Ковачева ни води през различни етапи, разкриващи страни от човека и неговата природа. От своя страна, Валентин Стефанов ни прехвърля в света на неодушевената материя и ни дава възможност да надникнем отвъд голямата форма и да съсредоточим вниманието си в избрани от него детайли чрез сериите „Органон” (2011), „Първична супа” (2011) и „Пластмасов романтизъм” (2018).

Нина Кoвачева и Валентин Стефанов завършват Национална художествена академия в София през 1985 г., а от 1995 г. живеят в Париж. В богатата им творческа кариера са вписани множество изложби в галерии и музеи в България, Франция, Австрия, Германия, Китай, Тайван, Англия, Канада, САЩ и др. В работите си използват разнообразни медии, като рисунка, живопис, фотография, a също така видео, видео инсталации, обекти и звукови инсталации. Двамата автори са добре познати, както с индивидуалните си търсения и изяви, така и с множество общи проекти предназначени най-вече за фасади на музеи и публични пространства, които подписват NINAVALE.