Документи за музикалната история отпреди век вече са в Държавния архив

Допреди няколко месеца се приемаше, че въпросните документи са изгубени

Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество "Родни звуци", обхващащи периода от 1910 г. до 1947 г., постъпиха в Бургаския държавен архив със съдействието на Общината. Те ще бъдат показани пред публика на 08.06.2018 г., петък, по повод 9 юни - Международен ден на архивите, от 15:00 часа в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино". Музикално дружество "Родни звуци" е основано през октомври 1910 г., с което се дава началото на организирания музикален живот в Бургас. Преди това съществуват различни опити в това направление, но те са инцидентни и нетрайни. По-късно, през 1921 г., към дружеството се открива и народно музикално училище.

Допреди няколко месеца се приемаше, че въпросните документи са изгубени. В архива има отделни книжа на "Родни звуци", предимно в личните фондове на музиканти. С новопостъпилите документи всеки би могъл да проследи музикалния живот в Бургас през първата половина на 20 в.

Във връзка с празника Архивът ще отличи с грамоти номинираните в категориите "Читател на годината" за 2017 г., "Приятел на архивите" и "Дарител на годината".