Депутатите обсъждат възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“

Политика

07-06-2018, 08:21

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Енергийната комисия даде „зелена светлина“ за рестарта

Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ влиза в пленарната зала на парламента. Вчера депутатите в енергийната комисия приеха предложението на ГЕРБ за възобновяване на АЕЦ „Белене“. Проектът бе приет с 14 гласа „за“, 2 „против“, без въздържали се. Така днес, 6 години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене“, депутатите ще обсъдят рестарта на проекта.
Решението, което ще бъде гласувано в пленарна зала, възлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на електроцентралата. Това трябва да стане без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ”Белене” в отделно проектно дружество.
Според решението министърът на енергетиката трябва да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, както и да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018г.