60 години празнува детска градина „Българче“

Част от тържеството по повод годишнината бе и празникът „Хайде на хорото“

С пищен спектакъл в Кукления театър в Стара Загора Детска градина №8 „Българче“ отпразнува 60 години от създаването на забавачката. С емоционално и завладяващо изпълнение на децата като на филмова лента, преминаха любимите герои на поколения възпитаници на детската градина. За радост на родители и гости празникът премина с весели усмивки и щастливи лица.

„Празникът е чудесен повод за гордост и удовлетворение от постигнатите резултати в образователно-възпитателният процес. Богати са традициите на детското заведение, създавани, съхранявани и развивани от поколения педагози.  Детската градина е традиционен  участник във фестивала на Маскардните игри повече от 10 години.  Съвместната  работа с фолклориста акад. Крум Георгиев  обогатява  уменията  на родители и деца  и интересът им към фолклора не  стихва“, коментира Даниела Михова, директор на детското заведение.

Част от тържеството по повод годишнината бе и празникът „Хайде на хорото“, който се проведе в двора на детската градина. Под ръководството на професионалния хореограф Росица Христова децата представиха танци от пет фолклорни области. Голям интерес предизвика танца „ Хоротропчета“ , лауреат на Националният фолклорен фестивал „Орфеево изворче 2018“. Празникът продължи с  флашмоб, в който се включиха всички деца, родители и гости, облечени във фолклорни носии .

„През годините малките "българчета" са получили и много отличия - грамоти за вярност към традициите. Работим в тази насоката - да пазим българските традиции и да съхраняваме народните обичаи, изисква го и името ни“, допълни директорката.

В момента в ДГ №8“Българче се отглеждат и възпитават  211 деца , разпределени в 7 групи . Провеждат се и допълнителни форми на обучение – английски език, народни танци, религия,  футбол. Работи се по съвместен  проект с фондация „4 лапи“. Съвместно с Регионална здравна инспекция Стара Загора се провежда обучение и превенция на денталната хигиена.