Боил Банов: Ако килимът от рози не отговаря на проекта, ще има санкции

Животът

07-06-2018, 12:06

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Когато правя един спектакъл, аз давам всичко от себе си и залагам той да стане прекрасен

Много естествено е българската роза да бъде показана в София. Как да бъде показана? С вертолет, който ръси рози? Ако не покажем българската роза, ако не покажем българската азбука, ако не покажем ключови неща за страната, вие тогава ще ме питате – вие какво показахте на това председателство. Ако има нещо в проектното предложение, което не е изпълнено добре или са подменени дейности, те ще понесат съответните финансови санкции. Така министърът на културата Боил Банов коментира проекта „Жив килим от български рози под звуците на Балканите“ пред НДК, финансиран от фонд „Култура“ по Българското председателство на Съвета на ЕС в ефира на БиТВ.

„Аз съм български режисьор, театрален. Когато правя един спектакъл, аз давам всичко от себе си и залагам той да стане прекрасен. Е, някой път са ми ставали много зле. Ние не можем, когато правим нещо в изкуството и в културата, да дадем предварителния резултат“, посочи той.

Министър Банов заяви още, че гледа позитивно на създаването на Гражданското движение „Реформи в културата“, защото е полезно да има обмен на идеи. Уточни обаче, че не е съгласен с всичките им позиции. „Не съм съгласен с модела, който търси разбиване на съществуващата система в сценичните изкуства. Не бих си позволил да съсипя нещо изградено“, допълни той.

По повод аудиенцията при папа Франциск на българската делегация по случай 24 май Банов посочи, че невероятните усилия на премиера Бойко Борисов да договори идването на Светия отец в България е „ключово като поощряване и за западния свят, и за целия свят към Западните Балкани, към това, че ни има, към това, че сме част от цивилизования свят“.