Започва ремонт на нови части в четири от най-посещаваните паркове на София

Мисия София

07-06-2018, 12:53

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Йоана Христова: СО инвестира все повече внимание за управлението на отпадъците

Става дума за Южен парк, Северен парк, Западен парк и Борисовата градина

Приоритетна за Столична община през тази година е реконструкцията на парковете в София. Предстои да извършим различни строителни дейности в най-посещаваните и любими на столичани паркове – Южен, Западен, Северен и "Борисова градина". Освен тях ремонтни дейности това лято ще се извършват и в много от кварталните градинки. Това обяви зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова по време на инспекция на строителните дейности в Южния парк, предаде общината.

Проектът за реконструкция на входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев" и прилежащите му алеи включва полагане на гранитни павета и гранитни плочи, монтаж на облицовки по бордове на бетонови цветарници от гранитни плочи, демонтаж на повредени облицовки по съществуващ фонтан и полагане на нова гранитна облицовка. Предстои монтаж на пейки, кошчета за отпадъци, гранитна чешма; полагане на нови ВиК връзки за водно огледало и питейна фонтанка; водоснабдяване на водното огледало от сондаж 2 и извършване на СМР по канализацията на водното огледало. В допълнение към това ще бъдат поставени нови 100 осветителни тела по алейната мрежа. Общата стойност на предвидените видове дейности по възстановяване на парковото осветление е на стойност около 800 000 лв., а срокът за изпълнение е 100 дни.

През последните години Столичната община възстанови цялостно и територията на Южен парк откъм ул. “Нишава“, ул. “Бяла черква“ и откъм ул. “Козяк“.

Стартира ремонтът и на Западен парк, който ще обхване реконструкция на над 500 дка от парка. Той включва изграждане на нови настилки от гранитни плочи, гранитни павета, бетонова настилка и опесъчена настилка, при запазване на съществуващата алейна мрежа, изграждане на нова детска площадка с нови детски съоръжения, разполагане на ново парково обзавеждане – пейки, кошчета за отпадъци, електрически стълбове, информационни табели, велосипедни стендове, възстановяване и оформяне на водните обекти – сух фонтан, езерото при алпинеума, изграждане на ново алейно и декоративно осветление, енергоспестяващо, автоматично регулируемо осветление, изграждане на видеонаблюдение, захранване на помпени станции и водни площи, ремонт на техническата ВиК инфраструктура, отводняване на определени площи, изграждане на нова поливна система, проектиране на ново озеленяване, запазване на съществуващата ценна едроразмерна дървесна растителност, възстановяване на съществуващи цветни площи – възстановяване на цветната изложба и изграждане на нови цветни фигури. Стойността на ремонта е 11 млн. лв., като от тях 8 549 999,32 лв. по ОПРР. От бюджета на Столична община са 2 400 000 лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 12 месеца.

Предстои съвсем скоро да стартира и вторият етап от ремонтните дейности в Северен парк. В предстоящите това лято ремонти са и реконструкция на алейната мрежа на "Борисовата градина", както и цялостна реконструкция на емблематичния Розариум в нея. Досега Столичната община извърши ремонт на емблематичната детска площадка със слончето, алеите в "Борисовата градина" откъм главния вход, както и изгради ново осветление, видеонаблюдение и тоалетна.

Извършва се ремонт на градината при трамвай № 5, заедно с детска площадка и алеи.