Етносите в Пловдив се събират на ритуална вечеря ифтар /снимки/

Тя се проведе за втори път на открито, пред Джумая джамия

Представители на всички етнически общности в Пловдив  се събраха в сряда, 6-ти юни, на специалната вечеря ифтар, която се дава по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тя се проведе за втори път на открито, пред Джумая джамия в центъра на Пловдив, и започна точно в 21.02 часа, след залез слънце. Мюсюлманите спазват строг пост по време на месец Рамазан. От зазоряване до залез вярващите спазват строг пост –  без храна, приемане на течности, пушене и всякакви удоволствия. Това са дни на опрощение, покаяние и милосърдие, време на съпричастност към хората в нужда.
Да споделят специалната вечеря „ифтар“, на една маса седнаха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам. областният управител Евелина Апостолова, турският консул Хюсейин Ергани и неговите заместници, представители на различните етнически общности, на БЧК и Червения полумесец, неправителствени организации, бизнеса и журналисти.
Вечерята се проведе по идея на турската общност в града. Преди нея, от 20.15 ч., джамийското настоятелство организира кръгла маса на тема „Опознаване на културата, традициите и обичаите на различните етноси и религии“. На нея представители на трите големи религиозни общности в Пловдив – християнството, мюсюлманството и юдаизма поздравиха присъстващите мюсюлмани с празника, разказаха за традициите на своя етнос, откриваха много общи и сходни неща в ритуалите и празниците. Приветствия към гостите поднесоха зам.областният управител Евелина Апостолова, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, турският консул г-н Ергани, председателят на джамийското настоятелство и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан. За пореден път всички се обединиха около извода, че Пловдив е град, който може да се гордее и да бъде пример  за етническата  толерантност.
Ифтар е специална вечеря, която се дава за здраве и е проява на покаяние и милосърдие.