Стара Загора отново е столица на джаз музиката в България

Стара Загора Лайф

08-06-2018, 08:41

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Камелия Тодорова откри седмото издание

Перлата на джаз музиката в България Камелия Тодорова откри седмото издание на Международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Пиесите, които изпълни, я дариха с бурните аплодисменти на публиката в залата на Оперния театър.

„Чухме с радост анонса „Зара джаз фанфари“, изпълнен от Военен биг бенд Стара Загора, с диригент кап. Цветомир Василев, за седми път, и за мен е удоволствие да ви приветствам на „Джаз форум Стара Загора“, каза ресорният зам.-кмет на града Иванка Сотирова. „Въпреки неустойчивостта на времето навън, публиката и този път доказа, че е устойчива“, подчерта заместник-кметът. „Подаряваме ви три дни удоволствие с прекрасна и богата програма. Не е случайно мотото на тазгодишното издание на форума – „Красотата в музиката“, избрали сме дамите да бъдат акцент и да ни радват с талант и чар“, допълни при откриването още Иванка Сотирова. Тя изказа специални благодарности за съвместната работа при организирането на мащабното за Балканите събитие на фондация „Джазтет“. „Качеството на фестивала всяка година е все по-добро. Това го дължим и на добрата публика, която е част от „Джаз форум“, подчерта заместник-кметът.

Поздрав към организаторите и гостите на събитието отправи и Алесандро Морето, директор на един от основните спонсори на събитието - „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Церемонията по официалното откриване бе преместена от станалото традиция място – Античен форум „Августа Траяна“, заради неблагоприятната метеорологична прогноза, но това не попречи на публиката да се наслади на няколко часа качествена музика в оперната зала.

В програмата на първата фестивална вечер се представиха още талантливата контрабасистка Виктория Кирилова, етно джаз вдъхновенията на „Аутентик квинтет“, и гъдуларката Даринка Цекова. Час преди да зазвучи химнът на емблематичното събитие, който бележи началото му, в Художествената галерия, старозагорци чуха китарното дуо „Кракс“ -  Дилън Вон (САЩ) и Стивън Кавана (Ирландия).

На сцената, през фестивалните дни, ще се качат още десетки заслужили имена в джаза от Америка, Полша, Ирландия, Австрия, Румъния, Франция, Ливан, Великобритания, Бразилия, Унгария и други.

Фестивалът предлага и редица съпътстващи събития – като детски джазови матинета в парка, тематични кинолектории, изложби и майсторски класове. Входът за всички е свободен. 

 „Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет", с подкрепата на фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „БулАгро“, очна клиника „Трошев“, хотелите „Форум" и „Уникато", ресторант „При кмета“, с медийното партньорство на Радио Стара Загора.