Най-известният пловдивски занаятчия-ножар отбеляза 70-годишен юбилей

Кирил Коликов представи майсторски изработени ножове на авторската си изложба "Приемственост“

Кирил Коликов, един от най-известните пловдивски занаятчии по „ножарство“ отбеляза своя 70-годишен юбилей. Снощи в препълнената зала в Етнографския музей в Стария град приятели, познати, общественици, политици, заместник областният управител Петър Петров, началникът на ОД на МВР – Пловдив Атанас Илков и главният прокурор Сотир Цацаров уважиха и поздравиха майстора.

Заместник-кметът Розалин Петков отправи специални пожелания от името на кмета на Община Пловдив Иван Тотев.
Народната певица Ваня Балканска му подари икона и заедно с гайдаря Петър Янев и гайдарската група „Родопчани“ изнесоха импровизиран концерт.

Майсторски изработени ножове бяха представени снощи по време на авторската изложба „Приемственост“.

Председателят на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева връчи на Кирил Коликов почетна грамота за високи заслуги за укрепване и издигане на авторитета на занаятчийството в България. „Поклон до земята от всички занаятчии в Пловдив“, заяви Тони Симидчиева.

Кирил Коликов подхваща занаята през 1975 г., когато става чирак на Димитър Димитров. Две години по-късно заедно с Данчо Янаров са приети като най-младите майстори в Задругата на майсторите. Два пъти печели титлата най-добър ножар на България.

Участвал е в над 50 международни изложби, в които представя България. Печелил е златен и сребърен медал. Кирил Коликов е дългогодишен член на изпитната комисия на задругата на майсторите и затова няма занаятчия, който да не го знае, на който да не е помагал с труд или със съвети.

70-годишният ножар е обучил и двама нови майстори - Йордан Тотев и Петър Петров, които също участват в откритата юбилейна изложба в Етнографския музей.