На кого и защо пречи парадът Sofia Pride?

Животът

08-06-2018, 12:57

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Защо българите са все още толкова разделени по темата?

Тази събота в София за 11-и път ще се проведе „София прайд”. Реакциите отново са полюсни и отново се появиха различни искания за отмяна или забрана на шествието.

На фасадата на сградата, в която се помещава фирмата на предприемача Ивайло Пенчев „Уолтопия”, беше разпънато знаме с цветовете на дъгата. От другата страна е общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, който за пореден път иска забрана и отмяна на парада.

„За мен целта на тези прайдове е по-скоро да се създава една ситуация на непрекъсната колизия по тези теми. Неслучайно от година-две на въпросните паради се правят отявлени политически искания, които очевидно не се подкрепят от българското общество. Тоест гей браковете и осиновяването на деца от такива двойки. За мен провеждането на прайда е една форма на насилие на една малка група над всички останали”, заяви в ефира на Нова Телевизия Карлос Контрера.

„Във Франция, например, се провеждат контрашествия, на които се събират 1 милион души. Това, че не го гледаме тук в България по новините, не означава, че и в останалия свят подобни гей активности се приемат еднозначно и с положително отношение от обществото”, допълни той.

„Организаторите на този парад чрез него напускат сивото си ежедневие и се опитват да намерят своето място в обществото чрез тази екзотика”, на мнение е Контрера.

„Те просто искат да имат възможността, която всички хетеросексулани хора имат - промени в законодателството, за да имат право да сключват брак и да осиновяват деца. Това е нормално и на никого няма да навреди”, на мнение е Ивайло Пенчев.

„Те нямат проблем да живеят в обществото. Въпросът е, че искат да го правят кресливо и против другите”, контрира Карлос Контрера.

„Сексуалната ориентация на хората не е много по-важна от цвета на косата им. Тези хора не се чувстват приети от обществото, защото са различни, а не защото са лоши и вредни. Ако те се чувстват приети, ще бъдат по-щастливи и от това на никого няма да стане по-зле”, смята Пенчев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"