Съставиха три акта на хора от ромски произход

Хвърляли тояги и железни пръти по клоните на липите в Цар-Симеоновата градина

Служители на ОП „Общинска охрана“ са съставили три акта на хора от ромски произход, които са хвърляли тояги и железни пръти по клоните на липите в Цар-Симеоновата градина, за да събират нападалия липов цвят. Това се е случило при рутинен обход днес, а актовете са на стойност 500 лева.

Цар-Симеоновата градина е паметник на градинско-парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. в режим на
опазване на исторически зелени площи в централна градска част. Тя е със стриктен режим на ползване на ресурсите и събирането на липов цвят или чупенето на клоните е строго забранено.

Съгласно чл. 20, т. 8 от Наредбата за опазване на околната среда се забранява „събирането на семена, резници, брането на билки, без разрешително, както и унищожаването и увреждането на находищата на лечебни растения на територията на общината“.

„Припомняме на гражданите, че събирането на липов цвят с цел продажба е строго забранено. Удостоверения за билките, събирани от лечебни растения се издават от Кмета на съответния административен район, в който се намират съответните находища, въз основа на писмено заявление от ЗАИНТЕРЕСОВАНОТО лице“, заяви директорът на ОП „Общинска охрана“ Александър Стайков.

Той допълни, че днес е съставен още един акт на жена, която разхождайки се по Главната улица, е извършвала просия. През последните дни служители на ОП „Общинска охрана“ са извършили и множество проверки на собственици на кучета за изправни документи на техните домашни любимци.