Изложба "Български светии“ откриха в Гоце Делчев /снимки/

Тя е с детски рисунки и е посветена на светии, просияли по нашите земи

Вчера в сградата на Неврокопска св. митрополия в Гоце Делчев бе открита изложба на детски рисунки, посветена на светии, просияли по нашите земи. Повод за изложбата е предстоящият празник „Неделя на всички български светии“.

Участие взеха над 90 ученици от училищата в гр.Гоце Делчев - Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Второ ОУ „Гоце Делчев“ , Трето ОУ „Братя Миладинови“, НПГ „Димитър Талев“, ПГ по МСС „Пейо Яворов“ и „Никола Йонков Вапцаров“,  Хаджидимово. Най-малкият участник бе Георги Христов, на 6 години от гр.Гоце Делчев, а най-големите – осмокласниците от двете гимназии в града.

Предварително децата получиха сцени от житията на избрани родни светии, които да рисуват по избор – св.Пимен Зографски, св.Димитрий Басарбовски, св.Козма Зографски, св.Ромил Бдински, св.Йоан Рилски Чудотворец, св.Лазар Български, св.Георги Софийски (Най-нови) и други. Творците имаха право сами да изберат материалите и техниката, в зависимост от личното възприемане на сюжета. Рисунките на всички, положили труд,  бяха включени в изложбата, макар някои и да не отговаряха съвсем на зададената тема.

Изложбата „Български светии“ бе открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Той се обърна към малките творци, поздравявайки ги за желанието да участват, вложеното старание и връчи на всеки грамота за участие и подарък. Митрополитът им пожела успех в учението и да продължат да развиват своите дарби, като не забравят да четат за българските светии дори и през ваканцията. Негово Високопреосвещенство връчи благодарствени писма и на учителите по изобразително изкуство, които и в днешния ден споделиха вълнението на своите възпитаници. Поздрави ги за усърдието с което преподават своето знание, за насоките към творците при подготовката на рисунките и им пожела бъдещи професионални успехи в грижата за децата.

С изключителна радост деца, родители и гости разглеждаха изложбата на малките художници, запознаваха се с изобразените български светии, коментираха нарисуваните сцени и посланията, които те носят.

Изложбата „Български светии“ ще продължи да краси фоайето на митрополията до 20.06.2018 год., за да може да бъде разгледана от всеки, който желае.