Арх. Данте Бернини: До 10 години София ще заприлича на Милано

Мисия София

09-06-2018, 15:52

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Градът трябва да приеме като свое верую да се превърне в град на хората

Арх. Данте Бенини, който е в София като участник в журито в конкурса за вторичен градски център на Столичната община и фондация Vizar, сподели впечатленията си от столицата ни в интервю пред БНТ.

Той оприличи София като едно дете, което е изпълнено с оптимизъм и безкрайно желание и енергия да расте.

По темата за пространството около централна гара Бенини каза, че това е изключително важен проект, който неминуемо ще окаже въздействие върху духа и визията на целия град. Централната гара е важно място за всяко населено място. Затова то трябва да бъде оползотворено по най-ефективния начин.

Според Бенини, площада около Централна гара в столицата трябва да се превърне в център за срещи и общуване между хората.

За развитието на София, Бенини каза, че градът трябва да приеме като свое верую да се превърне в град на хората. Герой награда трябва да е щастливия и креативен човек. Градовете трябва да създават светлина, пространство за живеене, а работното място трябва да обединява хората.

На въпроса как вижда София след години, арх. Бенини смело заяви, че вижда как столицата ни се превръща в точка на привличане на европейски инвестиции и в следващите 10 години тя определено ще заприлича на Милано.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен