Валери Симеонов: Правим всичко възможно, за да помогнем на туризма

Проектозаконът за облагането на апартхотелите е внесен и предстои да се разглежда

Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с представители на туристическия бизнес в Поморие днес в сградата на Общинска администрация, заедно с кметът Иван Алексиев.
"Правя всичко възможно в помощ на туристическия бранш. В тази посока са облекчените условия за наемане на чуждестранни работници", каза Симеонов.

По отношение на друг от проблемите на туризма -  облагането на апартхотелите Симеонов съобщи, че законопроектът вече е внесен и предстои да се разгледа в пленарна зала. Идеята е да се обложат с местни данъци всички подобни комплекси, които към този момент са изцяло в сивия сектор и подбиват цените на хотелите, плащащи си данъците. Това се оказа болна тема за хотелиерите, тъй като те са подавали многократно сигнали, но се оказало, че няма институция, която да осъществи качествен контрол. Заради това и предложението на Симеонов е тези обекти да плащат местен данък към Общината, който ще ги постави в сравнително равнопоставени условия като хотелиерите. "Нашата информация е, че има 500 хил.апартамента по Черноморието, които се отдават в различните платформи. Ще ги извадим на светло!", категоричен бе Симеонов.
Другата цел, която вицепремиерът си е поставил е да се регламентира статутът на преместваемите обекти, които според него са отживелица и трябва да бъдат ограничени, защото сериозният бизнес страда заради тях.
„Шумът поевтинява българския туризъм. В Слънчев бряг много хотелиери плащат неустойки, защото туристите не могат да спят и си прекратяват почивките. Законът за шума не е някаква самоцел, а следствие от солиден анализ”, каза вицепремиерът.