Смолянският архив раздаде своите годишни награди

За читател на годината бе отличен Петър Шукеров - доктор по културология в СУ

За ЧИТАТЕЛ на 2017 г. по повод Международния ден на архивите бе отличен Петър Шукеров - доктор по културология в СУ, автор на книгата „Въобразяване на българското народно духовенство”, един от съавторите на книга за историята на църквите в Смолянски регион „Земята гледа небето”, която издадоха през 2015 г. заедно с Иван Патев и свещ.Димитър Михайлов. Ползвал е 180 архивни единици от фондовете по темата – История, бит и етнография на Средните Родопи. (Грамотата получи баща му Тодор Шукеров).

За ПРИЯТЕЛ на архива през 2017 г. бе отличен Никола Николов – историк, археолог, бивш дългогодишен директор на Историческия музей в Смолян, преподавател във Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски”; регионален координатор на Националната комплексна научно-изследователска програма „Родопи”(1979-1989); сега главен редактор на научното сп.”Родопика”. Той подпомага работата на ДА Пловдив не само с редовното си участие в провежданите от архива изяви, обсъждания, изложби, но и със своя опит и знания по редица изследователски въпроси, свързани с миналото на селищата от района на Средните Родопи, като съдейства за популяризиране на  дейността му. По негова препоръка взех участие в няколко радио и телевизионни предавания, в които бяха представени съхранявани в архива документи за историята на Смолянския край.

За ДАРИТЕЛ на 2017 г. бе отличен свещ. Димитър Михайлов – първият свободно избран чрез демократични избори кмет на Смолян през 1990 г.; свещенодействащ в момента в храм „Св.Висарион Смоленски” – Смолян. Той дари своя личен архив, архива на баща му отец Михаил Михайлов - дългогодишен архиерейски наместник в Смолян, както и много документи от неговата служебна дейност, исторически сведения за църквите в Смолянско, кореспонденция във връзка с възстановяване на християнски храмове, устав и протокол от учредително събрание на сдружението „Свети Висарион Смоленски”, протоколи от заседания на Управителния съвет, архитектурния проект на храма, дневници за хода на строителството на храма и др.