При изключителен интерес премина конкурсът „Мечти за Европа и Китай“

Животът

10-06-2018, 10:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Задачата на малките художници бе да нарисуват как си представят Китай или град Йентай

248 деца от бургаски училища, детски градини, арт школи и други организации се включиха в престижния международен конкурс "Мечти за Европа и Китай", в който тази година покана за участие като представител на Европа получи Бургас. Наред с бургаските деца инициатива за участие в конкурса изразиха и ученици от София и Плевен.

Задачата на малките художници бе да нарисуват как си представят Китай или град Йентай, докато китайските деца от своя страна рисуваха България и Бургас. Всички участвали рисунки бяха обработени и изпратени дигитално до организаторите в Китай, като най-малките участници в конкурса са на 4 години от ДГ "Здравец" - Бургас.

По информация на организаторите първоначално обявеният конкурс с помощта на Посолството на България в Пекин и Община Бургас съвместно с местното правителство на град Йентай и списание "Светът и Китай", ще бъде приобщен по решение на делегацията на ЕС в Пекин и Фондацията за приятелство, мир и развитие от китайска страна към по-голям проект в рамките на Година на туризма Европа - Китай и Председателството на България на Съвета на ЕС под названието "EU-China: Voyage of Discovery". В него наред с Бургас участват и градове от европейски държави, побратимени с китайските градове Йентай, Датун, Чиндао, Кунмин, Шенжен, Чанчун и Пекин. По този начин проектът придобива много по-голям мащаб и визия, като условията за участие бяха запазени непроменени.

На предстоящия финал в Китай Комисията за подбор в състав 3-4 европейски членове (оценяващи китайски рисунки) и 2-4 китайски членове (оценяващи европейски произведения) ще избере най-добрите 600 рисунки от 28-те държави-членки на ЕС и Китай. Рисунките ще бъдат изложени в горепосочените китайски градове. Ще има и местни комисии за подбор, които ще оценяват творбите. На всички участници ще бъде издаден сертификат за участие от Делегацията на Европейския съюз в Китай. В допълнение, най-добрите 12 рисунки ще бъдат включени в годишния календар на делегацията на ЕС в Китай. Всички български участници ще получат и сувенирен подарък от Община Бургас.

До края на годината предстои да бъдат проведени редица мероприятия на проекта в различни градове на Китай, главно с цел представяне на рисунките на всички участници от Европа и Китай. Първото от събитията ще се състои на 22 юни в град Чанчун, след което на 29 юни в град Йентай, последвани от още прояви в общо 7 града до края на годината, в това число Пекин, Кунмин, Чинтао и Шенджен. Мероприятията ще бъдат уважени от множество официални гости, сред които делегати, посланици и представители на държавите от ЕС и Китай.